Tre filmer: Sofia Åkerberg

Tre filmer: Sofia Åkerberg

Sofia Åkerberg lämnar ibland filmernas värld och går på stadens gator som en vanlig människa. Då arbetar hon som verksamhetsutvecklare på en statlig myndighet och försöker hinna med och dra en repa på gymmet också - gärna med en hörbok i luren. Men annars upptas största delen av hennes tid av att se film och skriva om det hon har sett på Rörliga bilder och tryckta ord. Här presenterar hon tre filmer som gjorde stort intryck på en sentida filmnörd.

Amadeus (Milos Forman, 1984)

Amadeus

1984 hade jag ännu inte börjat vara någon storkonsument av film, så jag antar att jag följde med någon av mina föräldrar för att se Amadeus. Men trots att en kostymfilm om en klassisk kompositör kanske inte låter som en självklar filmförälskelse för en tolvåring var det kärlek vid första ögonkastet. Inledningen, både komisk, tragisk och skrämmande, är nämligen fantastisk. När dörren springer upp och man ser en blodig Salieri på golvet samtidigt som första satsen i Mozarts 25:e symfoni dånar ut med sina hetsiga och samtidigt extremt kontrollerande stråkar – kan det bli bättre?

Rain Man (Barry Levinson, 1988)

Rain Man

Nu för tiden gäspas det ibland åt filmmusikkompositören Hans Zimmers maskinartade output men i slutet av 80-talet var man mindre blasé. Flödande synthflöjter som ackompanjerade en ung Tom Cruise med vassa armbågar och en autistisk Dustin Hoffman på de ofrivilliga brödernas road trip i en Buick Roadmaster tog mig med storm. Musiken var bra, Tom Cruise var snygg, Valeria Golino var tuff och den ömsint framväxande brödrarelationen var i alla fall då någonting som inte kändes det minsta kliché.

Braindead (Peter Jackson, 1992)

Braindead

Under 90-talet hade jag definitivt avancerat till storkonsument av film men inget hade ändå kunnat förbereda mig på upplevelsen som var Braindead. Jag hade då aldrig hört talas om varken Peter Jackson eller Bad Taste och blotta mängden av blood ’n guts kan ta kål på den segaste filmbesökare. Men samtidigt gick det förstås inte att motstå den unika blandningen av underfundighet, klassisk kärlekshistoria och äckeleffekter.

One thought on “Tre filmer: Sofia Åkerberg

  1. Pingback: Inget inlägg idag… | Rörliga bilder och tryckta ord

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>