Tre filmer?

De bästa filmtipsen är de som man får av vänner och bekanta, av folk som man kanske ser upp till, personer som lever ett intressant liv eller sysslar med något spännande. De bästa filmtipsen är de som bär på en historia, när man får veta lite mer om varför någon blev berörd av en film. Vilken film har betytt något i ditt liv?

one-two-three-2

Tre Filmer är ett projekt som blev inspirerat av den tyska sidan Fünf Bücher, där olika personer som på ett eller annat sätt håller på med skrivande - vare sig som hobby eller professionellt, på Twitter eller som journalist - presenterar fem böcker som de inte skulle släppa ens under en virvelstorm. När jag funderade kring vilka fem böcker jag skulle välja insåg jag att jag skulle vilja veta vilka filmer som har påverkat folk. Det här med favoritfilmer kan ju kännas som svår terräng. Favoritfilmer innebär en slags slutgiltighet och en slags bedömning, och inte minst en massa ångest (“Vad säger det om mig som person om jag väljer Dirty Dancing istället för, säg, Citizen Kane?”). Berättar man däremot något om hur en film har haft inflytande på ens liv, så legitimerar man filmvalet genom sin berättelse - samtidigt som man bjuder på ett nytt perspektiv på filmen och öppnar upp för att andra kan (åter-)upptäcka den. Det är det här Tre Filmer ska gå ut på: tips om filmer som har känts viktiga, presenterat av folk som på ett eller annat sätt är intresserade av film och kultur.

2 thoughts on “Tre filmer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>