Tre filmer: Fiffi Lundh

Tre filmer: Fiffi Lundh

Fiffi Lundh är färg- och filmfantast helt igenom. På dagarna är hon chef för en färgbutik och driver dessutom en egen webbshop. På kvällarna, helgerna och resten av tiden ser hon film - och twittrar och bloggar om det på Fiffis Filmtajm. Hon är den som håller i trådarna när bloggnätverket Filmspanarna ska träffas, och ser även till att gruppens olika bloggmaraton inte blir bortglömda.

Jedins återkomst (George Lucas, 1983)

jedins_aterkomst

1983 var jag elva år. Jag bodde i en byhåla och hade inte sett någon storfilm på bio förut, inte om man inte räknar Tuppen, Sällskapsresan och Rasmus på luffen som det. Jag minns fortfarande hur spänd av förväntan jag var, jag gick som om jag vore stelopererad och ville absolut inte ha biogodis. Det var alldeles för världsomvälvande för att jag skulle vilja pajja upplevelsen med en ask Viol med utgånget datum eller ens Gammaldags Nickel.

Filmen var fantastisk. Såklart. Kunde den vara annat för en elvaåring med ett puttrande filmintresse som efter detta biobesök blev nåt helt annat? Det blev en stormkokande hobby, en livslång kärlek, en egen filmblogg. Helgen efter jag såg filmen åkte jag till närmaste stora stad och köpte en Return of the Jedi-collagetröja för månadspengen. En rosa. Det fanns inga andra färger att välja mellan så det fick bli en rosa. Jag blev mobbad ett halvår för den där tröjan, för att jag hade ”killkläder”. Jag fattade ingenting.

Thelma & Louise (Ridley Scott, 1991)

thelma_louise

Jag kan visst! Så tänker jag nu – om allt – men det gjorde jag inte när jag var yngre. Utan att känna en endaste människa flyttade jag som artonåring till Stockholm, fixade jobb, lägenhet och en snygg pojkvän. Efter ett bråk med samme pojkvän, han som inte enbart hade den goda egenskapen att se ut som Wesley Snipes utan även var otäckt svartsjuk och extremt kontrollerande, drog jag hemifrån. Jag satte mig på tunnelbanan med näsan riktad mot närmaste biograf, jag satt där ensam och begrunnade mitt liv. Samtidigt såg jag kvinnorna på vita duken ta itu med sina problem, problem som var långt mycket värre än mina egna. Det var en ögonöppnare. En REJÄL ögonöppnare. Vilket liv vill JAG leva? När jag gick från visningen med vidöppna tårkanaler bestämde jag mig för att förändra min syn på mig själv. Jag bestämde mig för att aldrig ta skit, att aldrig låta någon annan etikettera mig, att andras skeva verklighetssyn inte per automatik behöver bli min egen och att jag duger precis som jag är.

Bitchkram (Andreas Öhman, 2012)

bitchkram

Det antal filmer jag sett som vuxen som faktiskt fått mig att önska att jag var Fiffi anno 1983 eller 1991 igen kan räknas på ena handens tumme och pekfinger. Fucking Åmål är den ena, men när den kom var jag tjugosex. Bitchkram kom precis när jag skulle fylla fyrtio.

Jag sitter alltså i biosalongen och blir alldeles hänförd, sorgsen, jätteglad och häpen att en ungdomsfilm kan beröra mig så. Jag avundas alla ungdomar som kan se den när dom är i den mest mottagliga perioden av livet, tänk vilken nytta en film som den här kan göra! Jag hade så gärna velat se den när jag var sexton. Samtidigt känner jag en konstig form av ynnest mot mig själv. Jag vet att det inte spelar nån roll hur gammal jag är eller blir, en bra film kommer alltid kunna påverka mig ända in i benmärgen oavsett genre och andras åsikter om vad som är fint eller fult att gilla. Jag kommer aldrig sluta gråta, svära, skratta, göra raketen eller bli skitförbannad. Film som berör är fantastiskt, det håller hjärnan mentalt fräsch och hjärtat levande.

One thought on “Tre filmer: Fiffi Lundh

  1. Härligt förändrande filmer! Extra roligt tycker jag att det är att upplevelsen från Bitchkram inte devalverats efter drygt ett år, vilket ju sådana filmöverraskningar annars tenderar att göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>